Oda a la artesanía

La setmana passada van tenir lloc els Dies Europeus de l’Artesania. Un esdeveniment que reuneix prop de 200 activitats que van permetre als assistents nudrir-se de la diversitat i la qualitat de creació artesanal del nostre país.

Aquesta inicitativa es celebra de manera simultània en 18 altres països europeus, Alemania, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, França, Grècia, Hungria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituania, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Rumania y Suïssa on mitjançant demostracions, tallers, jornades, exposicions i activitats, es permet gaudir de primera mà els coneixements que els artesans tenen d’una de les manifestacions artístiques i domèstiques més antigues.

Mercantic es vol unir a aquesta iniciativa, donat que l’artesania i l’amor pels oficis històrics són un dels nostres principals pilars.

A Mercantic podreu gaudir cada setmana de la feina del nostre manyà Martí, veient en directa com realitza veritables obres d’art amb el ferro.

L’Eva, de Can Bufa, domina el traball de cistelleria, aprés i heretat del seu pare, el fundador d’aquest racó amb encant que podem trobar al passadís central de la Nau.

En David, de Mirabosc, realitza tot tipus de peces escultòriques amb troncs com a base de la seva obra. Entre setmana el podreu veure treballar al pati. Veure com acarícia el material i l’esculpeix segons el diàleg que estableix amb la fusta és pura poesia.

El mateix podem dir de la Marta, la creadora de A Pastar Fang, on el seu treball artesanal és un ball amb el fang, creant potérie única i especial.

Aquests són alguns dels exemples de la preuada artesania que conforma el nostre país. Sense oblidar el treball de tots els restauradors que formen par de Mercantic, un ofici difícil per al que és necessari tenir una gran sensibilitat i referents històrics per a poder donar una segona vida a aquells mobles del passat. Com és el cas de la Mar Ceferino de La Onírica, Malana’s Workshop o el Fernando de Restauracions Palau entre d’altres.