LA PUNTUAL – Galeria d’Art Contemporani

La Puntual és un espai destinat a l’art contemporani que promou l’exhibició i la producció artística de joves creadors. Es troba situat a l’antiga fàbrica de ceràmica de Sant Cugat del Vallès, convertida avui en dia en Mercantic. La Puntual compta amb una sala d’exposicions i tallers disponibles per artistes.

EXPOSICIÓ ACTUAL


exposició-art-mercantic

“Series, series, series” – Ramon Balcells

20 de Juliol – 22 de Setembre

A “Series, series, series” Ramon Balcells altera els codis establerts entorn de la producció, difusió i consum de sèries per a fer-nos pensar una mica més. Segons les seves pròpies paraules, “les sèries són un fenomen que va més enllà de l’entreteniment: fenomen cultural que no podem deixar d’inscriure en la revolució digital, i que en el seu punt àlgid recull l’herència de la novel·la del s.XIX, al punt de desbancar el cinema narratiu; fenomen polític, en tant que alimenta el consum en sèrie, desenfrenat, i part d’una producció i distribució a gran escala, globalitzada; i fenomen social i popular que se situa enfront de la solitud, la mandra, la gestió del temps lliure o del consum. Les sèries com a resposta lògica. Com mirall del present “, conclou. Exposició plantejada íntegrament en blanc i negre, com la lletra impresa sobre la pàgina blanca o com el subtítol pul·lulant al peu de la pantalla. Mentre la primera presenta un caràcter definitiu, la inestabilitat tremolosa de la segona sembla estar sempre a punt de ser modificada, corregida, com apunta Sergio Chejfec a Últimes notícies de l’escriptura. Mentre la lletra impresa sedimenta en la nostra memòria, al text a la pantalla l’amenaça l’oblit.

EXPOSICIONS ANTERIORS


exposició-earth-mercantic

“EARTH” – Carles Azcón

27 d’Abril – 2 de Juny

EARTH, és sens dubte, l’expressió artística més transversal i potent de Carles Azcón (Camberra, Australia, 1982).

Azcón porta anys bucejant en les formes i els colors orgànics de la natura, i és ara, quan el seu art trenca barreres disciplinàries per poder copsar una consciència ecològica sublim.

Ara és l’hora, l’hora de que els colors, la Terra i les formes multi-orgàniques s’alliberin per reivindicar, mitjançant la seva bellesa, una mirada plena d’esperança i de futur.
Joan Bidart

EXPOSICIONS ANTERIORS


exposició-lapuntual

“Tenir / No tenir (Aura)” – Octavi Aballí

21 de Març – 26 d’Abril

A “Tenir / No tenir (Aura)” Octavi Aballí planteja una sèrie d’interferències entre el concepte d’aura, definit de manera força oberta per Walter Benjamin durant la dècada dels anys trenta del segle passat, la novel·la d’Ernest Hemingway “Tenir i no tenir”, adaptada al cinema per Howard Hawks l’any 1944 i la recent aparició, l’any 2013, del perfum Aura, de Loewe, entre altres camps energètics, espectres lumínics, halos, xacres i demés aures de dubtosa reputació.

Exercicis d’adaptació – Bernat Albareda

26 de GENER – 3 de MARÇ

L’exposició Exercicis d’adaptació recull les investigacions sonores, serigràfiques i pictòriques de Bernat Albareda sobre les relacions sorgides entre l’espai íntim i la ciutat. El recorregut comença amb la instal·lació 24/7 Barcelona, una anàlisi gràfica del so dels carrers del barri de Gràcia que s’escola a través del pis d’en Bernat vencent totes les barreres arquitectòniques. El registre -cada hora correspon a una estampa serigràfica i a una reproducció sonora- guarda el record de la intrusió del moviment urbà. La pèrdua de l’atmosfera personal, resultat d’aquesta invasió, deixa un buit allà on hi havia una frontera controlant el binomi domèstic-públic. D’aquí que l’artista necessiti buscar nous espais que no siguin llocs concrets, tan sols precursors d’equilibri. El procés de recerca dels espais de refugi s’esdevé en els quadres sobre llenç. Entre el mapa acústic d’un dia a la ciutat i els espais inexistents que proposa Bernat hi ha una coma: les primeres temptatives de treballar la tècnica serigràfica. Aquests experiments són alhora una porta entre les reflexions quotidianes de l’artista i la transcendència de les mateixes.

LAS INFLUENCIAS” – PART I PROJECTE “LA BÚSQUEDA” – Rocío Maldonado

15 de DESEMBRE – 25 de GENER

“La Búsqueda” és el nom que li dono al meu projecte actual, motivada per l’interès que sempre ha despertat en mi, el creixement personal de l’ésser humà.

LAS INFLUENCIAS” constitueix la primera part de “LA BÚSQUEDA“. Profunditza en aquells aspectes, valors i experiències, que durant els primers de vida, van entrar a formar part del nostre ser, INFLUINT en la manera que veiem i entenem el món.

Aquest projecte és un reflex de la meva experiència vital, una recerca permanent en l’àmbit espiritual, condicionada per la meva procedència, la meva cultura, els vincles familiars, l’educació que he rebut i la religió. És, alhora, una metàfora del meu creixement professional en l’art pictòric. L’espiritualitat i la vocació artística han estat els motors existencials de la meva vida, dues línies paral·leles que han anat guiant el meu camí.

La mirada del postfeminisme: de la publicitat al cos i el gest pictòric  – Inés Rojo

27 d’OCTUBRE

Els estudis de gènere i postfeminisme han determinat la producció artística de Inés Rojo, artista resident de La Puntual. Els assajos de la filòsofa Judith Butler en són un referent per ella i fa un anàlisi del contingut subliminal inserit a la publicitat que ens dirigeix la mirada i el pensament cap a un concepte molt concret, i no innocent, del que se suposa néixer i ser dona (allò femení). A les sèries “Continente y contenida” y “Clichés sexuales en los medios” busca recrear aquesta relació en les composicions que construeix/deconstrueix a través d’imatges apropiades de revistes de moda y fotografies de performances que realitza la mateixa artista.

En aquesta exposició es mostra el procés creatiu dels últims anys fins a l’actualitat en que la mirada es va tornant més introspectiva i colorista. A les sèries “Lights” i “Brushstroke” deixa de banda la mirada externa de la imatge i representació publicitària sobre la feminitat, i fixa la línia de treball en la investigació de l’abstracció pictòrica com a correlació natural de la saturació d’imputs externs per arribar a una mena de sensació de miopia. També com una investigació del gest i la implicació del cos a la pinzellada. Llums i colors amb efectes esborrats o colors saturats contra pinzellades suaus i difoses. El que es veu, el que no es veu, com es veu? Proposa una altra mirada.

La línia de treball, segons l’artista, és que en el futur torni a conjugar la fotografia amb la expressió pictòrica del gest per continuar abordant la qüestió primera: en què m’afecta/què em fa sentir com a persona/com a dona, aquesta saturació d’imputs i representacions culturals/socials d’allò convingut com a femení?

“La abstracción de lo real” – David Barbero

28 de JULIOL

Cuando la interpretación de la persona es la interpretación de sus obras, probablemente, puedes llegar a conocerla mejor con ellas que de cualquier otra manera. La vida es un cambio constante, por lo que el proceso creativo, como un fenómeno con vida propia, es una experimentación constante.
David Barbero es licenciado en filosofía y fotógrafo, además de poeta y artista autodidacta. Como dijo un gran pensador, nada de lo humano me es ajeno. Comenzó con los procesos creativos en la disciplina poética, para luego experimentar con otras del mundo del arte y la literatura.
Pintar, para él, es un proceso terapéutico, a través del cual captura, en el lienzo, sin ninguna elaboración lógica, sus sentimientos tanto positivos como negativos.

“Tras los eucaliptos” d’Albert Garcçoa-Alzórriz

26 de JUNY

A un poble de colonització espanyola, els veïns s’asseuen a un solar buit que antigament va ocupar el cinema d’estiu. Aquest acte suposa una recolonització informal que traça una inevitable simetria amb l’origen fundacional del lloc.

Després de la creació d’una gran ombra, com a acte inaugural per l’hàbitat, els veïns conflueixen, recreant de manera condensada les diverses fases i formes d’assentament. Mitjançant la redefinició del poble, s’actualitzen i ressorgeixen antics conflictes, aparentment normalitzats o omesos pel pas del temps.

El Poble és reinterpretat per la mitologia local: es re signifiquen els seus elements com a símbols limítrofes entre el oficial i el popular, el cívic i el incívic, el permès i el prohibit, el racional i el irracional. La inexplicable singularitat arquitectònica o la presència del bosquet d’eucaliptus que rodejava al poble, són exemples d’aquests terrenys alliberats i contemplats per l’imaginari col·lectiu.

 

 

Projecte i Realització: Albert García-Alzórriz

Producció: Bastien Roll

Direcció de fotografia: Marc Guanyabens

Direcció de so: Roger Cuixart

Fotografia fixa: Pol Rebaque

Música: Marina Herlop

Producció Musical: Borja Ruiz

Talonaje: David Avecilla

Mescla de so: Gerard Civat

 

 

Participants: Luna Agenjo, Rafael Agenjo, Daniel Artero, Jesús Camacho, Camila Cobo, María Belén García, Raúl García, María Garrido, Pedro Gavilán, Purificación Gómez, Alejandro Jiménez, Daniela Jiménez, Elodia Laguna, Miguel Laguna, Patricia Lara, Juana López, Manolo López, Marcos Maldonado, Miguel Ángel Maldonado, Antonia Montes, Araceli Moya, Alejandra María Moya, Cristina Muñoz, Francisca Muñoz, Kevin José Muñoz, Marisa Muñoz, María Navarro, Adriana Ramírez, Luis Ramírez, Manuel Ramírez, Sheila Ramírez, Juan Manuel Sabalete, María Carmen Sabalete, José Antonio Sáez, Cristian Simón, Isabel Soriano

LES MIMOSES

Jordi Sallent

24 de MARÇ

L’any 1968 Ricardo NomdeDeu va començar la construcció de la casa “Les Mimoses” als afores de Cabrils. Des d’aleshores, quatre generacions han habitat en aquesta casa. Les Mimoses és una casa familiar, un refugi. I és també l’últim projecte d’escultura sonora de Jordi Sallent, en el qual porta immers fa més d’un any.

Després de la mort de la seva àvia, la casa es va posar a la venta i Sallent va sentir la necessitat de recollir, recrear i representar el pas del temps i les generacions a través del seu element de treball: el so. Mimoses ens proposa un viatge temporal i intergeneracional a través de l’experiència pròpia i la familiar, dels records de l’artista i també d’aquells que no són seus.

ART SENSE SOSTRE

Xavier Aballí

DEL 27 DE GENER AL 4 MARÇ

Art i sense-sostre són, a priori, conceptes molt dispars. D’una banda trobem l’ofici que s’ocupa d’allò visual, i que observa i estudia fins l’obsessió determinats objectes que queden recollits sota la categoria d’obra d’art. De l’altra, una de les realitats més invisibles de la nostra societat: les persones que viuen al carrer. L’exposició art sense-sostre sorgeix amb la voluntat, precisament, de posar en primera línia aquest fenomen invisible, de traslladar un seguit d’obres d’art creades per persones que viuen al carrer a una galeria.

Fa anys que Xavier Aballí compra i col·lecciona les obres dels artistes sense-sostre amb els que es troba allà on va i a La Puntual es presenten, per primera vegada, totes les peces de la col·lecció en la que conviuen pintures a l’oli amb dibuixos fets amb bolígraf i, fins i tot, algun poema.

ALGUNA COSA

Marcel Rubió

16 DESEMBRE

Us convidem a la inauguració de l’exposició “Alguna cosa incipient i etèria es va posar amb lleugera saltant com una pedra sobre l’aigua”, de Marcel Rubió comissariada per Jordi Garrido.

A partir dels “Passatges”, el cicle narratiu en el que Marcel Rubió porta treballant els últims anys, Jordi Garrido proposa traçar un recorregut a través dels episodis més foscos que reflexionen sobre la tasca de l’artista. Un camí físic i espiritual, un descens a les profunditats del món i de si mateix per esdevenir creador, en el que ha d’enfrontar les pròpies passions i superar-les per poder tornar al seu estudi i convertir la Matèria Primera – el temps, l’experiència del seu descens – en l’Obra definitiva.

Ei! I quina millor ocasió que una exposició del Marcel, artista Puntualero, per inaugurar el nou espai de la Puntual?! Després de 4 temporades, la galeria i els tallers de la Puntual ens hem traslladat a la planta de dalt de la nau central del Mercantic. Veniu a descobrir-lo i celebrar la nova etapa amb nosaltres!

AQUÍ NO PINTO NADA

Saverio Tonoli

DEL 9 DE SETEMBRE AL 15 D’OCTUBRE

Us convidem a la inauguració de l’exposició “Aquí no pinto nada”, de Saverio Tonoli.

El procés de “revelar” una imatge està al centre de la pintura de Saverio Tonoli: fer visibles coses invisibles, serpentejant entre el coneixement dels elements utilitzats (color, relacions, textures, paper) i la simple observació de les reaccions inesperades. El pintor italià resident a Berlín treballa mitjançant la mescla de diferents estils i tècniques, que van des de la pintura a l’ús de tècniques de restauració de paper, passant pel collage i el treball al laboratori fotogràfic.

“Aquí no pinto nada” gira entorn la seva última pintura, Azoth (2017), una peça de gran format que parteix de l’observació de les floridures en diferents elements que ha trobat l’artista, com fruita o carn. A l’exposició també s’hi podran veure obres d’altres series, com les Coffee Variations i Rockscape, que permetran acostar-nos al treball realitzat per Saverio Tonoli al llarg dels últims tres anys.

ALLÍ DONDE SE REÚNEN MÁS DE TRES LIBROS

de Emiliana Larraguibel

4 DE MARÇ 2017

Estás a punto de empezar a leer una biblioteca. Relájate. Recógete. Aleja de ti cualquier otra idea. Deja que el mundo que te rodea se esfume en lo indistinto. La puerta es mejor cerrarla; al otro lado siempre está el rumor del Mercantic. Dilo enseguida, a los demás: «¡No, no quiero leer sólo los libros que ya están encuadernados!» Alza la voz, si no te oyen: «¡Quiero leer los que existen entre ellos! ¡Aquellos que se dan al liberar sus capítulos!» Quizá no te han oído, con todo ese estruendo; dilo más fuerte, grita: «¡Estoy empezando a leer un libro que existe dentro de diez libros diferentes!» O no lo digas si no quieres; esperemos que te dejen en paz.

CONTRADICTION

de Manolo Menéndez

21 DE GENER 2017

A Contradiction, l’artista ens proposa una reflexió entorn la imatge a través de jocs de perspectiva, figures geomètriques i fotografies en les quals Manolo Menéndez reflexiona sobre la negació de la imatge. Una exposició entre la fotografia i l’escultura que representarà un repte d’agudesa visual per a l’espectador.

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA

La Puntual

10 DE DESEMBRE 2016

La Puntual-Exposició Col·lectiva és una mostra que neix amb la intenció de posar en primer pla les creacions que estan fent els artistes residents als nostres tallers. Un recull d’algunes de les peces que han creat a La Puntual els últims mesos. Una exposició que els permet traslladar les obres del seu lloc de creació a la galeria. Així, La Puntual-Exposició Col·lectiva genera un diàleg entre els dos espais de La Puntual, els tallers i la galeria. El visitant de la mostra podrà conèixer de primera mà els diferents processos de creació de cada artista, des de les primeres proves als tallers fins l’obra final penjada a les parets d’un espai expositiu. I ho podrà fer en companyia d’artistes que utilitzen tècniques molt diverses i amb maneres molt diferents d’entendre l’art. L’exposició compta amb obres dels artistes Xavier Rovira, Marcel Rubio, Jimena Lucas, Alicia Viver, Víctor Tarragó, Felip Gaig i Núria Benet.

La Puntual dóna suport a la creació, experimentació i producció artística. Durant el període de residència es posa a disposició dels participants: el taller, la formació i l’exhibició.

ELS OBJECTIUS

Oferir un espai de treball als artistes que tot just comencen a desenvolupar la seva trajectòria, tant sigui des del món universitari com des de fora.

Situar-los en un entorn multidisciplinari que propiciï la creació col·lectiva.

Complementar la seva formació a través de workshops i conferències.

Dotar-los d’eines que afavoreixin la seva professionalització.

Fer visibles les seves propostes a través d’exposicions i esdeveniments.

ELS TALLERS

La Puntual compta amb vuit espais de treball, de 13 i 15 m2, situats a una nau de l’antiga fàbrica. Els tallers són individuals, separats per parets però tots ubicats i comunicats en un mateix espai. Tots els tallers tenen connexió a internet, presa de corrent i quatre d’ells disposen de pica. La nau compta amb una petita cuina, un magatzem, calefacció i ventiladors.

FORMACIÓ

Per tal de col·laborar i regenerar les dinàmiques que sorgeixen als tallers, La Puntual prepara una programació de workshops i conferències. La finalitat és l’aprenentatge, l’orientació, aportar fonament i coneixement a la pràctica artística.

A més a més els artistes residents poden disposar de manera gratuïta del fons bibliogràfic de la llibreria El Siglo, actualment la llibreria de vell més gran de Catalunya.

EXHIBICIÓ

La Puntual compta amb un espai expositiu de 90m2 els quals estan al servei dels participants, tant per dur a terme els propis projectes com d’altres que siguin del seu interès. L’exhibició és una part fonamental de la pràctica artística, com també ho és tot el procés que hi ha al darrera, del qual els artistes residents també en poden formar part.

L’activitat interna es combina amb les mostres d’altres artistes amb la idea d’aproximar i aglutinar diversos punts de vista i formes de treball.

LOCALS

DISPONIBLES

TALLER 2, 4 i 8

Els artistes seleccionats tindran accés a un espai de treball (13-15m2) les 24 hores del dia. Tots els tallers tenen internet, electricitat i quatre d’ells tenen pica. També s’ofereix accés gratuït a la programació de workshops i conferències, així com la possibilitat d’exhibir els seus projectes tant a la sala d’exposicions com a tot el recinte del Mercantic. S’ofereix un servei de préstec gratuït al fons de la Llibreria El Siglo.

Període de la residència: De sis mesos fins a dos anys. El comitè de selecció revisarà les propostes segons l’ordre d’arribada.

Com sol·licitar la residència:

Enviar un correu electrònic a l’adreça info@lapuntual.net que contingui:

– Dades personals: nom i cognoms, any de naixement i telèfon

– Breu explicació dels motius pels quals es sol·licita la residència i descripció de la disciplina o disciplines de treball

– Proposta de data per venir a veure l’espai.

E-mail: info@lapuntual.net