El centenari de Bauhaus

Es cumpleixen 100 anys de la fundació de la escola  Bauhaus. I és per això que des de Mercantic volem fer un petit retrocés històric en el món de l’arquitectura i disseny per parlar dels seus orígens.

La Bauhaus va ser una escola d’art, arquitectura i disseny alemanya fundada per l’arquitecte i dissenyador Walter Gropius. Va convertir-se en una de les escoles més influents de la història coneguda per desenvolupar l’estil modern i avantguardista.

L’estil de l’escola ha acabat inspirant el minimalisme, a més a més els professors i estudiants de l’escola van crear alguns dels mobles més icònics del segle XX.

Els mobles i els objectes decoratius de la Bauhaus destaquen per ser funcionals. Els dissenyadors de l’escola buscaven crear bàsicament objectes estèticament agradables, però que alhora poguessin ser útils i disponibles per un públic massiu.

Les tècniques industrials modernes que utilitzaven, també van fer que certs materials com l’acer, el vidre, la fusta contraxapada i el plàstic passessin a ser poc convencionals en la fabricació de mobles a ser un bàsic en la producció en massa. D’aquesta manera promovien l’esperit del pragmatisme inclús en importants marques de mobiliari i menatge de la llar.

Una de les bases de Bauhaus és que la forma segueix a la funció. L’arquitectura de Weimar era geomètrica, racional i dinàmica com els següents mobles:

A més a més, l’escola va reformular del tot el mobiliari amb formes bàsiques, colors primaris i estructures tubulars:

La música, la dansa i el teatre sempre van estar presents en les seves festes “arty“, avantguardistes escenografies i sorolls experimentals:

I finalment, fem un petit recull de 4 icònics dissenys de mobiliari Bauhaus:

  • “Wassily Chair” de Marcel Breuer

Wassily Chair

 

  • “Barcelona Chair” de Mies van der Rohe y Lilly Reich

Barcelona-Chair-bauhaus

  • “Door Knob” de Walter Gropius

DoorKnob- Walter-Gropius

  • “Tea infuser” de Marianne Brandt

Teainfuser-Marianne-Brandt