LA PUNTUAL – Galeria d’Art Contemporani

La Puntual és un espai destinat a l’art contemporani que promou l’exhibició i la producció artística de joves creadors. Es troba situat a l’antiga fàbrica de ceràmica de Sant Cugat del Vallès, convertida avui en dia en Mercantic. La Puntual compta amb una sala d’exposicions i tallers disponibles per artistes.

EXPOSICIÓ ACTUAL


Alguna Cosa.., de Marcel Rubió.

16 DE DESEMBRE

Us convidem a la inauguració de l’exposició “Alguna cosa incipient i etèria es va posar amb lleugera saltant com una pedra sobre l’aigua”, de Marcel Rubió comissariada per Jordi Garrido.

A partir dels “Passatges”, el cicle narratiu en el que Marcel Rubió porta treballant els últims anys, Jordi Garrido proposa traçar un recorregut a través dels episodis més foscos que reflexionen sobre la tasca de l’artista. Un camí físic i espiritual, un descens a les profunditats del món i de si mateix per esdevenir creador, en el que ha d’enfrontar les pròpies passions i superar-les per poder tornar al seu estudi i convertir la Matèria Primera – el temps, l’experiència del seu descens – en l’Obra definitiva.

Ei! I quina millor ocasió que una exposició del Marcel, artista Puntualero, per inaugurar el nou espai de la Puntual?! Després de 4 temporades, la galeria i els tallers de la Puntual ens hem traslladat a la planta de dalt de la nau central del Mercantic. Veniu a descobrir-lo i celebrar la nova etapa amb nosaltres!

EXPOSICIONS ANTERIORS


AQUÍ NO PINTO NADA

Saverio Tonoli

DEL 9 DE SETEMBRE AL 15 D’OCTUBRE

Us convidem a la inauguració de l’exposició “Aquí no pinto nada”, de Saverio Tonoli.

El procés de “revelar” una imatge està al centre de la pintura de Saverio Tonoli: fer visibles coses invisibles, serpentejant entre el coneixement dels elements utilitzats (color, relacions, textures, paper) i la simple observació de les reaccions inesperades. El pintor italià resident a Berlín treballa mitjançant la mescla de diferents estils i tècniques, que van des de la pintura a l’ús de tècniques de restauració de paper, passant pel collage i el treball al laboratori fotogràfic.

“Aquí no pinto nada” gira entorn la seva última pintura, Azoth (2017), una peça de gran format que parteix de l’observació de les floridures en diferents elements que ha trobat l’artista, com fruita o carn. A l’exposició també s’hi podran veure obres d’altres series, com les Coffee Variations i Rockscape, que permetran acostar-nos al treball realitzat per Saverio Tonoli al llarg dels últims tres anys.

ALLÍ DONDE SE REÚNEN MÁS DE TRES LIBROS

de Emiliana Larraguibel

4 DE MARÇ 2017

Estás a punto de empezar a leer una biblioteca. Relájate. Recógete. Aleja de ti cualquier otra idea. Deja que el mundo que te rodea se esfume en lo indistinto. La puerta es mejor cerrarla; al otro lado siempre está el rumor del Mercantic. Dilo enseguida, a los demás: «¡No, no quiero leer sólo los libros que ya están encuadernados!» Alza la voz, si no te oyen: «¡Quiero leer los que existen entre ellos! ¡Aquellos que se dan al liberar sus capítulos!» Quizá no te han oído, con todo ese estruendo; dilo más fuerte, grita: «¡Estoy empezando a leer un libro que existe dentro de diez libros diferentes!» O no lo digas si no quieres; esperemos que te dejen en paz.

CONTRADICTION

de Manolo Menéndez

21 DE GENER 2017

A Contradiction, l’artista ens proposa una reflexió entorn la imatge a través de jocs de perspectiva, figures geomètriques i fotografies en les quals Manolo Menéndez reflexiona sobre la negació de la imatge. Una exposició entre la fotografia i l’escultura que representarà un repte d’agudesa visual per a l’espectador.

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA

La Puntual

10 DE DESEMBRE 2016

La Puntual-Exposició Col·lectiva és una mostra que neix amb la intenció de posar en primer pla les creacions que estan fent els artistes residents als nostres tallers. Un recull d’algunes de les peces que han creat a La Puntual els últims mesos. Una exposició que els permet traslladar les obres del seu lloc de creació a la galeria. Així, La Puntual-Exposició Col·lectiva genera un diàleg entre els dos espais de La Puntual, els tallers i la galeria. El visitant de la mostra podrà conèixer de primera mà els diferents processos de creació de cada artista, des de les primeres proves als tallers fins l’obra final penjada a les parets d’un espai expositiu. I ho podrà fer en companyia d’artistes que utilitzen tècniques molt diverses i amb maneres molt diferents d’entendre l’art. L’exposició compta amb obres dels artistes Xavier Rovira, Marcel Rubio, Jimena Lucas, Alicia Viver, Víctor Tarragó, Felip Gaig i Núria Benet.

La Puntual dóna suport a la creació, experimentació i producció artística. Durant el període de residència es posa a disposició dels participants: el taller, la formació i l’exhibició.

ELS OBJECTIUS

Oferir un espai de treball als artistes que tot just comencen a desenvolupar la seva trajectòria, tant sigui des del món universitari com des de fora.

Situar-los en un entorn multidisciplinari que propiciï la creació col·lectiva.

Complementar la seva formació a través de workshops i conferències.

Dotar-los d’eines que afavoreixin la seva professionalització.

Fer visibles les seves propostes a través d’exposicions i esdeveniments.

ELS TALLERS

La Puntual compta amb vuit espais de treball, de 13 i 15 m2, situats a una nau de l’antiga fàbrica. Els tallers són individuals, separats per parets però tots ubicats i comunicats en un mateix espai. Tots els tallers tenen connexió a internet, presa de corrent i quatre d’ells disposen de pica. La nau compta amb una petita cuina, un magatzem, calefacció i ventiladors.

FORMACIÓ

Per tal de col·laborar i regenerar les dinàmiques que sorgeixen als tallers, La Puntual prepara una programació de workshops i conferències. La finalitat és l’aprenentatge, l’orientació, aportar fonament i coneixement a la pràctica artística.

A més a més els artistes residents poden disposar de manera gratuïta del fons bibliogràfic de la llibreria El Siglo, actualment la llibreria de vell més gran de Catalunya.

EXHIBICIÓ

La Puntual compta amb un espai expositiu de 90m2 els quals estan al servei dels participants, tant per dur a terme els propis projectes com d’altres que siguin del seu interès. L’exhibició és una part fonamental de la pràctica artística, com també ho és tot el procés que hi ha al darrera, del qual els artistes residents també en poden formar part.

L’activitat interna es combina amb les mostres d’altres artistes amb la idea d’aproximar i aglutinar diversos punts de vista i formes de treball.

ROCÍO

MALDONADO

TALLER 1

DISPONIBLE

TALLER 3

NURIA

BENET

TALLER 4

DISPONIBLE

TALLER 5

FELIP

GAIG

TALLER 6

VÍCTOR

TARRAGÓ

TALLER 7

MARCEL

RUBIO

TALLER 8

Els artistes seleccionats tindran accés a un espai de treball (13-15m2) les 24 hores del dia. Tots els tallers tenen internet, electricitat i quatre d’ells tenen pica. També s’ofereix accés gratuït a la programació de workshops i conferències, així com la possibilitat d’exhibir els seus projectes tant a la sala d’exposicions com a tot el recinte del Mercantic. S’ofereix un servei de préstec gratuït al fons de la Llibreria El Siglo.

Període de la residència: De sis mesos fins a dos anys. El comitè de selecció revisarà les propostes segons l’ordre d’arribada.

Com sol·licitar la residència:

Enviar un correu electrònic a l’adreça info@lapuntual.net que contingui:

– Dades personals: nom i cognoms, any de naixement i telèfon

– Breu explicació dels motius pels quals es sol·licita la residència i descripció de la disciplina o disciplines de treball

– Proposta de data per venir a veure l’espai.

E-mail: info@lapuntual.net